#2 To nye produkter til vores investeringsplatform

Junaid Ahmad
Co-founder

Vi lancerer snart to nye produkter hos Brickshare. Men hvornår er det rette tidspunkt for lancering? Findes det perfekte tidspunkt overhovedet? Det filosoferer jeg lidt over i mit seneste blogindlæg, alt imens jeg giver en introduktion til de nye produkter på investeringsplatformen.

I mit første blogindlæg skrev jeg lidt om, hvad der foregår i maskinrummet hos Brickshare og lidt om hvilke nye medarbejdere, vi har budt velkommen til på Brickshare-teamet. Jeg omtalte også, at vi arbejder på en række nye produkter til vores investeringsplatformen. Det er disse produkter, jeg vil fortælle lidt mere om. Men først vil jeg starte helt fra begyndelsen af, da jeg grundlagde Brickshare.   

Prøv det af - og lær af det 

Det at starte virksomhed op er svært og specielt, især hvis du vil skabe produkter, som er helt nye på markedet. Idéen til Brickshare blev født til en iværksætter-konkurrence kaldet Startup Weekend Fintech for to år siden, hvor jeg stod med valget mellem at fortsætte i corporate-verdenen eller blive iværksætter. Jeg tog springet, sagde mit job op og kiggede ikke tilbage.   

Det var nok en af de sværeste beslutninger, jeg nogensinde har taget, på grund af den ekstremt usikre fremtid som iværksætter. Ikke fordi jeg personligt ikke turde, men mere på grund af min familie (undtagen dejlige hustru), mit bagland, som ikke kunne forstå, at jeg ville sige farvel til bilen, en god løn og en karriere inden for bankverdenen. Dette var nok også forstærket af, at jeg på det tidspunkt lige var blevet far og havde brugt hele min opsparing på at ombygge vores hus, hvilket betød at der ikke var meget tilbage på kistebunden. Men jeg sagde til mig selv, at jeg enten kan vente til alt er på plads - både privat og professionelt - og stå tilbage og være handlingslammet, eller jeg kan kaste mig ud i iværksætterlivet med det samme.   

Jeg nåede derfor frem til den konklusion, at der aldrig findes et perfekt tidspunkt til at kaste sig ud i nye ting. Det er noget, du bare skal gøre, prøve det af og lære af det. Med inspiration fra Eric Ries’ bog The Lean Startup begyndte jeg at lave en plan, mens jeg tænkte over idéen og produktet ud fra devisen om at bygge et Minimum Viable Product, også kaldet en MVP. Et eksempel på en berømt MVP er Dropbox stifteren Drew Houstons video, som gik viral. I dag er Dropbox børsnoteret i USA.  

To nye produkter fra Brickshare  

Det samme gør sig gældende, når du driver en virksomhed. Du kan altid planlægge fremadrettet og lave detaljerede tre års planer – men alligevel er det meget svært at time alt ting. Hvornår er det helt rigtige tidspunkt? Er markedet modent til sådanne nye produkter? Der går en masse overvejelser igennem hovedet på én, når du sidder og planlægger et roadmap for din virksomhed. Så nu går vi benhårdt efter at lancere de nye produkter hos Brickshare, selvom de var tænkt til senere.  

Helt fra starten har min partner Kamran og jeg ville mere end bare lave en startup-virksomhed. Vi vil gerne rykke ved boligmarkedet og gøre investeringer i fast ejendom væsentligt nemmere end det er i dag. Jeg er personligt meget frustreret over den måde tingene fungerer på i dag, hvor både vores murstens- og pensionsformuer sidder i en skruetvinge hos det etablerede banksystem. Jeg kunne se, at processerne var meget ”broken” - og jeg mente derfor, at det burde være muligt at lave en investeringsplatform for fast ejendom, som kunne give folk frihed til at gøre det, de har lyst til med deres formuer.  

Det er paradoksalt at tænke på, at danskerne på et og samme tidspunkt er blandt det mest forgældede (realkreditgæld) og formuende folkefærd (pension og friværdi). Kamran og jeg tænkte derfor, at det kunne lade sig gøre i tre steps: 

  1. Etabler først et stærkt netværk af brugere. Start med at demokratisere investering i fast ejendom og skab samtidig tilstrækkeligt likviditet i de investerede aktiver. Den rejse kendetegner Brickshare i dag.
  2. Etabler derefter et stærkt netværk af aktiver. Det kan lyde banalt, men den anden side af ligningen er, at vi kan aktivere en latent aktivmasse, som findes i overflod. Nemlig friværdi i boliger, som alene i Danmark er på svimlende cirka +1.500 milliarder kr. svarende til et gennemsnit på 1 million kr. pr. boligejer.
  3. Etabler til slut en fuld likvid handelsplatform. Det vil sige en markedsplads for fast ejendom, hvor ejendomstransaktioner kan ske i realtid, og til en brøkdel af den omkostningsstruktur vi har i dag. Alle boligejere kan aktivere deres friværdi ved enten at investere eller sælge deres ejendom på Brickshares handelsplatform.

Sælg din bolig og bliv boende 

For lige at komme ned på et jordnært plan igen, så vil vi lancere to nye produkter snarest. Det første produkt er til de boligejere, der forventer flade boligpriser. Her vil vi tilbyde det man populært kalder Sale & Lease back (SL). Det er en metode, hvor du, som ejer af en given fast ejendom, sælger din ejendom til en tredjepart og lejer den igen. Det er meget normalt at gøre dette blandt større selskaber, som afhænder deres domiciler for at mindske kapitalbinding og frigøre kapital. Set fra en boligejers perspektiv, som måske går med salgstanker eller bare ønsker at få mere frihed i hverdagen, så kan det være en god mulighed for at blive boende i sit hjem og samtidig få en skattefri gevinst på salget af selvsamme hjem. Dette er noget vi i Brickshare har testet i mindre omfang - og snart vil vi igangsætte en eskalering af dette produkt.   

Sælg os 10% af din bolig og få en skattefri gevinst 

Det andet produkt har i sin essens samme formål, som et komplet salg af ens bolig har – nemlig frihed til at disponere over ens aktiver uden at optage yderligere gæld. Produktet har ikke et fængende navn endnu, men vi kalder det Fractional Ownership (FO).  

Fractional Ownership indebærer, at du grundlæggende kan vælge at sælge mellem 5-20% af din bolig gennem vores platform. Du får her en skattefri gevinst udbetalt, alt imens du stadig ejer majoriteten af din bolig. Bemærk at dette ikke er gældsoptagelse, men decideret delvis frasalg af din ejendom til en ”sleeping partner” på skødet. Dette produkt henvender sig til dem, der ønsker en upside på boligmarkedet, men som samtidig gerne vil have mere luft i økonomien, eksempelvis ved tilbagebetaling af dyre banklån eller bare almindeligt forbrug til rejser, ny bil eller nyt køkken. Dette er et spritnyt produkt på det danske marked, og vi forventer at indsamle interesseanmeldelser snarest.  

Jeg modtager gerne feedback på ovenstående direkte på min mail: j@brickshare.dk. Kontakt mig endelig også, hvis du blot har lyst til at høre mere eller har uddybende spørgsmål.

Ejendomsinvestering made easy

+60 millioner i investeret beløb
Sælg dine aktier til markedspris
+6000 brugere på platformen
Modtag dit udbytte løbende